Креслото «Z-Chair» за компанията «Sawaya & Moroni»

Италианската мебелна компания «Sawaya & Moroni»е  представила на миланската седмица на дизайна «Milano Design Week -2011» креслото «Z-Chair» работа на лондонския архитект Захи Хадид.

В дизайна на триизмерните пространствени зигзаги на креслата оптимално са балансирани формата и функционалността, елегантността и практичността, разнообразието и постоянството. Линиите на дизайна формират геометричните абстракции и се свързват в бримки, «потоците» от тънки метални райета «протичат» в стоманени «езера», осигуряващи  висока ергономичност и стабилност на цялата форма.
Изкусната игра на контрастите между заострените ъгли и плавните огъвания на линиите е резултат от калиграфското точно пренасяне  на двумерните работи на Заха Хадид в триизмерното пространство, 3D-презентацията на мацванията от четката на художника върху платното, измъкнали се в ново измерение, синтез на идеи, скеч.На изложбата креслата «Z-Chair» се демонстрираха при постоянно променящо се осветление на разни цветове: от живи ярки краски и студена синева до топли оранжеви и червени нюанси.

Свързани продукти

  • Креслото Felt с дизайн 1989 година е произведено през 1993 година,работа на дизайнера Марк Нюсън. Креслото е видяло бял свят в Япония. В производство го пуска компания Ide, оглавявана от Теруо Куросаки. Те са произвели креслото Orgone Lounge и масичката Black Hole. Куросаки е показал децата на Нюсън на Миланския мебелен салон и дизайнерът се е събудил знаменит. Марк Нюсън обича ярките цветове. Така креслото Felt може да бъде алено, оранжево, тревисто..